Underhåll din båttrailer – 5 tips

Båtlivet är underbart då det låter dig utforska nya vatten och njuta av sommaren fullt ut. Dock är det viktigt att ha en fungerande båttrailer där båten kan förvaras och användas för transport till och från vattnet.

En båttrailer behöver omfattande underhållning. En av de viktigaste aspekterna är att rengöra din båttrailer regelbundet efter användning, särskilt om den har kommit i kontakt med saltvatten. Skölj av den med vatten och torka därefter av den.

Här presenteras en checklista på fem saker att göra för att underhålla den. Dessa saker är följande:

Se närmare på denna checklista och läs vidare!

1. Gör en generell kontroll

Att köra genom grusiga vägar och ojämn terräng kommer över tid slita på din båttrailers komponenter. För att undvika överraskningar är det därför en bra idé att kontrollera potentiella problem innan de blir kritiska. Gå igenom följande saker innan avresa:

 

  • Kopplingen.
  • Smörjning.
  • Säkerhetskedjor.
  • Eventuella sprickor och rost.
  • Bladfjädrar.

Om du med jämna mellanrum gör generella kontroller som dessa innebär det avsevärt säkrare resor.

2. Håll dina däck pumpade

Med tanke på den vikt som båttrailers utsätts för är det viktigt att kontrollera däckens luft. Ett utblåst däck betyder nämligen problem precis som med alla andra fordon. Det kan också vara ett tecken på att däcken är slitna och behöver åtgärdas eller bytas ut hos https://propellerteknik.se/. Testa även om dina hjul snurrar fritt och smidigt utan att vackla.

3. Inspektera hjullager

I vanliga fall bör en båttrailers hjullager fyllas på med fett åtminstone en gång om året. Annars finns risken att båttrailern inte snurrar med minimal friktion. Om det saknas fett kommer hjullagren att generera överdrivet mycket värme och till slut förstöra lagren, hjulen samt axlarna.

4. Kontrollera lampor

Ett av de viktigaste säkerhetsaspekterna som måste kontrolleras är lamporna. Utan fungerande lampor för bakljus, blinkers och stoppljus utgör båttrailern trafikfara. Stora båttrailers kan även kräva ytterligare lampor och reflexer. Se därför till att dessa fungerar för att hålla dig och andra säkra.

5. Säkerställ att allt är anslutet

Förutom båtsäkerhet i vattnet är det viktigt med trafiksäkerhet när du transporterar din båt med båttrailern. Gör därför en kontroll för att se till att allt är korrekt anslutet och säkert. I själva verket handlar mycket av detta om sunt förnuft och att inte negligera essentiella aspekter.

Faktum är att säkerheten redan börjar innan du kommer ut på vägen. Framförallt är det viktigt att tänka på efter långa perioder utan båtturer, som till exempel efter vintern när dina kunskaper inte är fräscha.