Lär dig mer om elinstallationer 

Du kanske tycker att det här med elinstallation verkar enkelt, och något som du själv klarar av. Då har du helt fel, som lekman är det inte många elinstallationer som du har behörighet till att göra. El är ingenting du leker, det är i så fall en farlig lek du ger dig in på, för det första kan det vara olagligt, vissa elinstallationer får bara en certifierad elektriker göra, då har han/hon även en lång utbildning och erfarenhet bakom sig. Att installera el utan att ha fullständig kontroll på hur du ska gå till väga, kan leda till stora skador, till och med till döden. Förutom kunskap och erfarenhet behövs det flera olika verktyg och apparater för att elinstallationen ska kunna göras korrekt. Nedan kan du läsa om de fel du kan göra som amatör, om du inte har den kunskapen som behövs, och vilka följder det kan leda till. 

Tänkvärt innan du installerar el själv 

Eftersom det finns många elinstallationer som verkar enkla och smidiga att göra, är det lätta att tänka: Det där fixar jag själv och spar pengar som en elektriker annars skulle ha. Tänker du så är du på helt fel spår. Innan du gör någon form av elinstallation bör du ta reda på vad det är du får göra själv och inte. Du kan antingen googla på det, många elfirmor har en länk på sina hemsidor, där det står vad du får göra själv och vilka installationer som det krävs en certifierad elektriker gör. Även om det verkar lätt, kan det bli allvarliga följder utan jour elektriker, under elinstallationen om något går fel, och då har du inte de verktyg som en elektriker har. Det kan då leda till att du får betala betydligt mera pengar än om du låtit en elektriker gjort installationen från början. 

Fel som kan uppstå 

Det är väl inte så svårt att koppla ihop elektriska ledare, det borde jag kunna göra själv, kanske du tänker, men gör du inte det korrekt kan spänningen (ampere, A) leda till stötar och de kan i sin leda till stora skador, du kan till och med dö om spänningen är för hög. Det där med att installera diskmaskinen, tvättmaskinen med flera vitvaror kan låta enkelt, bara du följer manualen. Om du gör det minsta fel, kanske låtit två elsladdar ligga för nära varandra och med tiden kan det leda till kortslutning. Du känner av en kortslutning med att du får elstötar, särskilt när du tar på diskbänken. Med tiden börjar det lukta el i huset, och det är kanske då du först förstår att du inte borde ha installerat diskmaskinen själv. Det kan även hända att den nya diskmaskinen slutar att fungera. Händer något av detta, bör du omgående kontakta en certifierad elektriker som kommer och kollar med sina verktyg vad som är fel.