Så sköter du om din tandhälsa på bästa sätt

Det är viktigt att vara noga med att sköta om sina tänder. Den som inte regelbundet vidtar åtgärder för att hålla sin tandhälsa i gott skick, riskerar att få problem med sin hälsa senare i livet. Det kan leda till problem med hål i tänder och infektioner i munnen som kan leda till långvariga besvär och dyra tandläkarkostnader. Infektioner i munnen kan också resultera i hjärt- och kärlsjukdomar och andra hälsorelaterade besvär som inte är direkt kopplade till munnen. Men genom att med enkla små knep kan du undvika besvär med din tandhälsa, vi sammanfattar några av de viktigaste knepen i den här artikeln.

Borsta tänderna flera gånger om dagen

Det bästa sättet att undvika problem med tandhälsan är att borsta tänderna varje dag innan tandblekning hemma. Den allmänna rekommendationen är att man ska borsta minst två gånger per dag, på morgonen och på kvällen. Men om du har tid och möjlighet kan du med fördel borsta tänderna fler gånger än så. Var noga med att borsta både på tänderna och på tandköttet. Det är många som missar att borsta även tandköttet, vilket kan orsaka inflammationer och infektioner.

Använd tandtråd efter varje tandborstning

Tandtråd kan verka som ett banalt knep för att uppnå en god tandhälsa. Det kan man tycka, men det är ostridigt att det fungerar. En tandborste kommer inte alltid åt det som fastnar mellan tänderna. Matrester och annans smuts som fastnar mellan tänderna kan resultera i både dålig andedräkt och i infektioner. Därför bör man använda tandtråd eller tandsticka i samband med tandborstning. Tandtråd är även ett bra sätt att förebygga tandsten.

Undvik snus och cigaretter

Det är dåligt för tandhälsan att röka. Forskningen har påvisat ett tydligt orsakssamband mellan förekomst av rökning och förekomst av tandlossning. Det är även negativt för tandhälsan att snusa. Snus sliter och nöter på tandköttet, även vitt snus. En snusare löper därför högre risk för cancer i munhålan, än en person som inte snusar. Den som inte avser att sluta snusa eller röka kan i vart fall köpa en särskild tandkräm som förhoppningsvis kan mildra skadeverkningarna lite grann.

Boka in regelbundna besök hos tandläkaren

En god tandhälsa förutsätter att man dyker upp hos tandläkaren när tandläkaren kallar till kontroll. Genom regelbundna besök hos tandläkaren så kan underliggande problem med tandhälsan upptäckas. Om man inte med jämna mellanrum besöker tandläkaren är risken att man har underliggande problem med tandhälsan som kan riskera att man en dag behöver söka akut tandvård, vilket både kan vara dyrt och besvärligt.