Skapa ett ljummet och exotiskt badrum

Det finns inget bättre än ett snyggt badrum som doftar medelhavsluft och ger en exotisk känsla. Tänker du renovera ditt badrum? Det går att göra mycket av ett badrum, men stora ingrepp kostar mer. Enkla saker kan du gör för ett par tusen, såsom nya handdukshängare, beslag och kranar och kanske fräscha upp taket med lite vit färg så att de nya detaljerna blänker. En renovering av golv och väggar samt ny inredning kan kosta runt hundratusen eller mer beroende på dina inredningsval.

 

Vilken känsla önskar du?

Vilka behov har du? Vad betyder mest för dig i ett badrum och vilken känsla du vill ha? Vilken budget kan du avsätta för badrumsrenoveringen?

Många gillar “spa-känslan” med lite medelhavsdoft. Välj de färger på kakel och klinker som passar med den känsla du vill skapa. Tvålar och schampo av medelhavsdoft synkar himmelskt med ljust blått eller ljust blågrönt kakel och sandfärgade klinker.

Att renovera ett våtrum är lite knepigare än att renovera ett vanligt sovrum. Ett våtrum kräver att man har kunskap om hur man skyddar sig från fuktskador, så det är viktigt att du låter en fackman byta ut exempelvis tvättställ, golvklinkers eller installera badkar.

 

Golvvärme

Om du ändå ska lägga nytt golv kan det vara bra att tänka ekonomiskt och miljösmart med badrumsrenovering Göteborg. Golvvärme (el eller vattenburen) håller luften ljummen och är energisnålt eftersom atmosfären i badrummet aldrig blir kylig.

Om din golvbrunn är installerad före 1990 behöver den bytas ut. Om du bygger nytt har du inte detta problem. När du ändå renoverar bör du också kontrollera om du behöver byta upp ventilationen. Passa också på att kolla upp om rörinstallationerna är i gott skick, kanske behöver kopplingar bytas ut. Det är bra att mäta vattentrycket så att du inte får ett svagt tryck i duschen samtidigt som någon spolar i kökskranen.

 

El-uttag i badrummet

Dolda eluttag är både säkrare och snyggare i ett badrum. Det är smart att dölja dem i badrumsskåpen, men tänk på att du har ett uttag i närheten av spegeln.

 

Skåp och förvaring

Ska du byta ut skåp eller renovera de befintliga, kanske måla om dem och byta till nya läckert designade handtag? Om du väljer helt ny inredning kan du välja en stil som passar det tema du vill ha. För exempelvis medelhavstemat kan du välja ett mörkare träslag som bryter av mot det sandfärgade golvet och de ljust blågröna kalklet. Mörkt eller ljust är en smaksak.

Det är underligt hur mycket mer förvaring än man tror som behövs i badrummet. Tänk på vad du vill ha i badrummet, har du många saker du vill lägga i skåpen? Ska du ha ett handuksskåp här? Det är alltid jobbigt att springa ut och hämta handdukar och toapapper.

 

Placera rätt

Hur inredningen placeras i ett badrum är avgörande för både känsla och om det ska känna rymligt eller trångt. Här är det alltid bra att få tips av en fackman som kan måtta ordentligt. Tänk också på att duschlösningar ofta behöver golv med rätt lutning, det finns många detaljer i ett våtrum som en fackman har kunskap om.